06-07-10

Win !

Ik 'val' of struikel nogal over de associatie 'Neem deel en win !' Ik bedoel: het intrigeert mij dat hier een imperatief gebruikt wordt, alsof het een keuze is. Ik denk dus even luidop na.

Eerste associatie: is 'Win' ingegeven door het parallellisme met 'Neem deel', wat een logische imperatief is? Ik bedoel: het is alleen logisch dat reclame aanzet - via imperatieven en andere, meer sluikse formuleringen - tot handelen, of dat minstens probeert. Maar de stap van 'Neem deel' naar 'en win' is m.i. in principe te groot. En toch valt er blijkbaar geen kat over, behalve deze kater.

Ten tweede... Plots denk ik eraan dat erachter komt: "...[en win] prachtige prijzen!" Maakt dat iets uit?

Derde (aansluitend bij de eerste): vermoedelijk kan het alleen door de associatie met het eerste "Neem deel". De combinatie van de eerste imperatief maakt de tweede aanvaardbaarder, vanuit de [onjuuiste]suggestie dat de twee met elkaar verband houden. Het enige verband volgens mij is dat je inderdaad alleen een kans maakt op winnen, als je ook speelt/ deelneemt. Want inderdaad, in ons taalgebied is ook "Speel en win" een courante combinatie. Heel zeker wil de publiciteit de suggestie oproepen dat het even simpel is als het parallellisme van twee (simpele) imperatieven naast elkaar. Het gaat hier vermoedelijk niet toevallig telkens om korte werkwoorden (eenvoudige, of zelfs simpele), in een niet-complex verband.

Ik wil nog eens nadenken over andere gelijksoortige combinaties, vooral ook in andere contexten.

O ja, ten vierde en ten slotte: ik val er vermoedelijk over omdat ik het manipulatie vind. De associatie is simpel, maar totaal ongegrond...


decoration

De commentaren zijn gesloten.