24-02-10

Landmarks en hypermarkten

Sjonge, wat voor toestanden. Na Opel nu ook Carrefour, dat radicale maatregelen neemt, waarvoor ik niet graag de emotionele term 'bloedbad' in de mond neem, maar toch een aanslag op de werkzekerheid. Bijzonder verontrustend op zich.

En daarbij hoorde ik twee woorden vallen, met enige verklarende waarde, of minstens die iets aangeven van wat het belang ervan is.

Hypermarkt om te beginnen. Carrefour had gemikt op enorme supermarkten. Een veld vol rekken als het ware. Auchan is in dat opzicht al wereldberoemd in Vlaanderen, maar dan ook minstens wegens zijn lage prijzen. Maar er wordt gesuggereerd dat die grootschaligheid die afgang verklaart. Ik begrijp: een grote Delhaize is me al genoeg, pardon, te veel. Maar vermoedelijk biedt het formaat geen voldoende verklaring. Ik vermoed dat binding en imago veel meer betekenen. Ik vang op dat Delhaize scoort door de kwaliteit van groenten en dergelijke, Colruyt dan weer door zijn lage prijzen, denk ik, en zijn meerwaarde... Carrefour kan daar niets tegenover stellen, vrees ik. En zeggen dat geen CEo erin slaagde om op twintig jaar tijd een reddend concept te vinden... Griezelig - of een bewijs van mismanagement...

Iemand van 'DS' had het op de radio over de verdwijning van een 'landmark', wat de journalist prompt vertaalde als een 'mijlpaal'. Interessant. Inhoudelijk eerst: inderdaad, GB en later Carrefour behoorden tot het grootwarenhuizenlandschap. De GB in Kortrijk was de bestemming van een soort wekelijkse inkoopreizen, herinner ik mij, maar verloor nadien aan attractie, deels door de verre afstand - vermoedelijk ook weer een gevolg van de optie voor grote winkels. maar dus een landmark, inderdaad. En een bekend landschap lijkt steeds meer af te takelen: niets is voor eeuwig, of steeds minder.

En soms is een landmark inderdaad een mijlpaal. maar hier niet. Een mijlpaal kan het zij als we het hebben over een geschiedenis: een plek waar we beseffen dat een stuk van onze weg is afgelegd. Hier dus niet passend. Maar het alternatief ? Een 'baken' ???

 

 

 

15:19 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.