17-01-10

Een landzee, zonder kwali's natuurlijjk !

Eerste vraag: kent u 'landzee' ? Als wel: wilt u even onderaan reageren ?

Tweede vraag: wie had het recent over 'kwali's' ? Weet u het het? Even reageren, als u wil.

Maar als u het niet wist: tja, het viel mij plots op, of ze vielen mij allebei op. Ik situeer ze even, en geef toelichting.

*

Het woord 'landzee' werd vorige week gebruikt door een Zeeuwse boer, die zich verzet tegen de overstroming van de Margarethapolder (toch ?) in het kader van de verdieping van de Westerschelde. Het woord blijkt wat ongebruikelijk in het Nederlands (als een synoniem van een 'binnenzee'), maar deze man gebruikte het als een woordspeling : Zeeland zou een landzee worden. En vermoedelijk wilde hij daarmee appelleren aan de collectieve herinnering aan de dijkbreuk en de verschrikkelijke overstromingen toen, met de fatale gevolgen vandien. Mijn gevoel is dat de man gewiekst is, maar dan vooral in het bespelen van de media. Je moet tegenwoordig een 'quote' te vinden voor de superkorte interviews, zodat dat minstens beklijft --- zoals Steve Stevaert het ook deed. Een nieuw woord kon de pers halen, los van de werkelijkheidswaarde van het bericht, maar zo minstens aan zijn visie herinneren.

'Kwali's' kon u horen uit de mond van onze nationale trots (allez, een van) Janina Wickmayer. Ze moest immers de kwalificatietornooien door om in de achtste finales te raken, na de whereabouts-kwestie. 

De verkorting had ik nog nooit gehoord.  Ik zocht even op google, en meen dat het in Nederland al wat gangbaar is. Een vriend vindt zulke afkortingen (en zeker op -o, zoals edito, resto, ...) niet kunnen want gallicisme. Feit is dat de Fransen er een handje van weg hebben (science po, météo, ...), maar volgens mij wordt het een gevecht tegen de bierkaai om die strijd te winnen. Unief, prof, ... zijn al langer doorgebroken, maar misschien rust een odium op o-woorden, omdat die het meest naar het Frans (lijken te) verwijzen...

(Ik hoop even van u te horen !)

 

14:35 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.