02-01-10

'Ervaring'

Net een interview met Wouter Deprez gelezen in 'DS'. Iets trof mij, namelijk hoe hij  twee keer over ervaring sprak, maar op heel verschillende manieren.

Eén keer over de ervaring van het vaderschap, maar dan niet zozeer over het 'fundamentele' aspect ervan, maar als een soort 'kick' bijna, iets om mee te maken. Hij verklaarde:  ‘Zelfs het ouderschap is een ervaring geworden, iets wat je meegemaakt moet hebben  – en er is een dwang van alles willen hebben, niet kunnen omgaan met niet krijgen van het vaderschap (…).' Nou, interessant, deze kritiek. Eventueel kunnen we het verbreden tot relaties: het zijn ervaringen die je moet hebben opgedaan. En ik vermoed dat we eraan kunnen toevoegen (voor eigen rekening): 'en die tot niets binden', die niet engageren, waarvoor je geen verantwoordelijkheid moet opnemen.

Het doet denken aan het woord 'kick': vroeger een buzzword, maar  'slechts' of nog altijd 500000 hits op internet voor de uitdrukking "voor de kick". Niet toevallig, denk ik, heeft filosoof Lieven Van de Cauter daarover een boek geschreven: 'Archeologie van de kick'. Want volgens mij is de kick de reactie van na '68 tegen enig soft gedoe (aanschoppen tegen), maar ook een antwoord op een vraag naar zin: wat voor zin heeft mijn leven ? Als iemand een sterke ervaring opdoet, dan heeft die persoon alvast het gevoel dat hij of zij leeft. De nadruk op het zintuiglijke, veeleer dan op de zin - maar die vraag vindt haar weg wel weer op een andere manier...

Het andere gebruik van 'ervaring' is dan eerder klassiek. Hij verklaart dat hij het moeilijk had om zich te concentreren, liet zich te veel afleiden, en dat wenst hij niet aan zijn zoontje, want: ‘Ik spreek uit ervaring.’ Dan gaat het over het weten uit i.c. jarenlange ervaring, niet kortstondig.

Maar die is niet te verkopen. Ervaring lijkt iedereen te hebben. Als je die echter wil verkopen, dan moet het 'expertise' zijn !

Zoals met raad. Als je raad geeft, kan je nauwelijks geld vragen. 'Advies' levert al snel 50 euro op. En 'consult' begint pas bij 100 euro per uur !

 

 

 

10:56 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: advies, ervaring, expertise, kick, consult |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.