28-09-09

'Harem', 'haram'

Sjonge, zeg, nooit gedacht dat er een verband was tussen vrouwen en zonde of onreinheid. ;-)

Toevallig was ik eergisteren op de Anderlechtse markt bij het slachthuis. Ik moest/ mocht in opdracht van Wervel met een islamleerkracht en Wim Versteden van Veeakker gaan spreken over halal slachten [en kweken] - en dus ook haram, het tegengestelde. 

decoration

[Renoir, Interieur van een harem in Montmartre]
Nu lees ik een column van Oscar van den Boogaard in 'DS' (van 5 juli, oei). En kijk: 'harem' heeft met 'haram' te maken heeft. 'Haram' betekent blijkbaar vooral 'verboden', en slaat niet alleen op vlees en voedsel, maar evenzeer op diefstal, op grove taal, op overspel. En dat betekent dus ook hetzelfde voor 'halal'.

Maar haremvrouwen nu waren helemaal geen slavinnen (odalisken), willoze vrouwen, ze waren eerder 'verboden terrein' - of alleen onder voorwaarden. Het waren zowaar 'zelfbewuste vechtersbazen', meent OvdB, en hij verwijst naar de reacties van Iraanse vrouwen na de islamitsche revolutie. Volgens de schrijfster,voegt hij er nog aan toe, met een boutade die velen zal aanspreken, 'is de intellectuele confrontatie met vrouwen een noordzakelijke voorwaarde voor het orgasme'.

Nu, ik wil nog even onderzoeken of ik gelijk zal hebben, maar zou er een verband zijn tussen 'halal', 'holy', 'heilig'/'Heel' ? Come and see later on...

 

 

09:51 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: harem, halal, haram |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.