29-10-08

Bad-bed-brood

Ik vond deze taalkundig "elementaire" maar wat bijzondere b*d-woordcombinatie onlangs in de krant. Het lijkt erop dat de woorden 'in se' samenhoren.

decoration

Maar in wezen verwijst deze "welsprekende" woordcombinatie naar een maatschappelijke realiteit, die niet zo evident is. Het gaat er namelijk om dat asielzoekers die - als ik me niet vergis - nog niet erkend zijn, het moeten rooien met BBB en een weekgeld. Dat wordt gemotiveerd op basis van het ontradingseffect naar nieuwe vluchtelingen toe.

Van daaruit rijst voor mij een vraag voor mij, die in oorsprong taalkundig is - maar vermoedelijk enige relevantie heeft naar politiek en naar hoe taal politiek-maatschappelijk functioneert. Ik bedoel...

Deze goed ogende combinatie impliceert m.i. spontaan iets als : (a) deze dingen horen samen, hoeven niet in vraag gesteld. (Vermandere hoorde ik ook geregeld zeggen dat rijmende zinnen iets van waarheid moeten suggereren - of zo begreep ik het toch) Of werkt het net anders doordat de combinatie het moet hebben van korte koele woorden met vooral plosieven of dus plofmedeklinkers (spreek zelf p, t, k, uit zonder ee of aa of andere klinker erachter en u hoort de plof !),  waardoor net het droog-administratieve, gevoelloze van deze maatregel aan het licht komt ?

Ik vermoed dat het nauwelijks uit te maken valt. Of hebt u suggesties ? Ik ben zeker geïnteresseerd !

23:42 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: asielzoekers, bad-bed-brood, politiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.