20-10-08

Voor de voorwaardelijke wijs in de media

Vanmorgen het onheilspellende bericht van WWF over de versnelde opwarming van de aarde. Zorgwekkend. En toch...

decorationOp radio en tv heerst de 'forse one-liner'-stijl. Zoals in : "De aarde warmt veel sneller op dan tot hiertoe aangenomen. Dat staat te lezen in een rapport van het WWF" - of iets dergelijks.

Kijk wat er gebeurt : de luisteraar/ kijker krijgt de boodschap van de derde, zonder enig 'kader' of situering c.q. relativering. Journaalredacties  geven er vandaag de voorkeur aan de boodschap van derden zonder direct voorbehoud weer te geven en pas in tweede instantie de bron aan te geven - en meteen dus een stuk relativering. Wraakroepend, vind ik dat. Ik mis de voorwaardelijke wijs in de sprekende pers of minstens de bronvermelding.

Dat is gelukkig anders in de schrijvende pers, lijkt mij: daar treffen we nog altijd de aanhalingstekens aan, die aangeven dat de schrijver rapporteert en een stelling of bewering niet zomaar overneemt.

Ik beken wel dat mijn gevoeligheid voor deze kwestie ook ingegeven is door mijn algemene gevoeligheid voor onheilspellend nieuws. Ik neig ertoe alle nieuws in eerste instantie als waar te beschouwen, en a fortiori het slechte nieuws. Maar het lijkt mij oneerlijk nieuws van derden in eerste instantie voor te stellen als eigen nieuw. Daarom betreur ik hartsgrondig die keuze in de sprekende media.

Ik vrees wel dat die stijl in de 'AV-media' met scoren en commercie te maken heeft: je wil de klant gelijk binden - en dus is een forse titel bijzonder nuttig want de klant wil meer weten. (Ik gebruik de truc ook wel, maar dan via de mysterieus ogende formulering, niet door enige sensatie - of dat hoop ik.)

Nochtans is het net een verworvenheid van de (post-)moderne tijd, denk ik, dat ze heeft ingezien dat er een verschil is tussen zien en perceptie.

09:52 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuws, perceptie, sensatie, one-liners |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.