26-10-07

Geen appels dus, enkel woorden

Inderdaad, enkel woorden vanavond. De 'appels na de oogst' van morgen zullen er niet komen: ondanks interesse vooraf bij een proefpubliek liet niemand van zich horen.

Nu geen echte nood: ik serveer vanavond een woordmenu. Voor wie er niet bij kan zijn, vermeld ik hier even het menu:

Reizen langs – en stilstaan bij woorden, in verwondering 
  1. Klankflora en –magie
  2. Woordwortels en woordenschat
  3. ‘Gevoelige woorden’ – in zinnen
  4. Spreken in beelden (metaforen)
  5. Wonen in woorden – en beelden
  6. Scheppen woorden een wereld?

U ziet het dus wel: u miste iets, als u niet kon komen. Ik bedoel: het wordt wat conferenceachtig, in de zin dat een en ander bron van humor is en anderzijds dan weer onverwachte perspectieven opent. Wat door de titels vermoedelijk verraden wordt.

Ik wil dat best nog eens overdoen elders. U moet maar eens een seintje geven.. ;-)

Eigenlijk zijn woorden als stenen, soms edelstenen. En een woord verliezen doet wat pijn, vind ik. Een taal verliezen des te meer.

Toch nog dit: eigenlijk gaat het mij vooral over de kracht van taal. Ik heb steeds meer het gevoel dat taal een wereld bouwt, een wereld beïnvloedt, meer dan wij vermoeden. En dat taalmanipulatie of taalgebruik ongewild invloed heeft. Via metaforen bijvoorbeeld, ook al zijn het onderliggende.

Dat is iets wat ik bij Georoge Lakoff lees, maar toevallig of niet, spreekt Cornelis Verhoeven ook maar al te vaak over metaforen - en m.i. over de wereld onder, achter de woorden.

U begrijpt: zoiets wekt mijn nieuwsgierigheid. We zien wel of ik bij aanwezigen ook nieuwsgierigheid kan wekken...

Kapellestraat 53, 8573 Tiegem is the place to be...


 

 

17:30 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: woorden metaforen |  Facebook |

15-10-07

"Residentie 'Mollengat'"

Sjonge, daarnet mijn log geschreven, maar zie: één druk op de knop - en foetsjie! Ik probeer toch opnieuw, want ik vind de humor hier belangrijk, ook al gaat het om een soort tragische situatie.

Stel je voor... Je koopt en verbouwt een huis, laaggelegen, langs een hoofdstraat in een landelijk dorp. Naast jou een kleine, oude weverij. Voor jou een soort grasvlakte, langs de twee meter hoge wegberm. Mooi, rustig.

Maar plots verrijst op die grasvlakte een reeks huizen, waarvan de vloer gelegen is ter hoogte van je nok. Daarboven verrijst 'huizenhoog' nog een huis van zowat 9 m of zo. Geeft je een eng gevoel.

Alsof het nog niet genoeg is, koopt nu iemand, via omwegen naar verluidt,  de weverij. Bedoeling: niet zomaar een gezinshuis maar een hoogbouw (van 12 m). En dat in een beschermde landelijke omgeving, waar al wat leegstand is. ¨

*

Hoe reageer je daarop ? Met een bezwaar, uiteraard. Er komen er uit vijf hoeken. Maar  zal dat helpen? Interessante kwestie: wat telt hier?

Humor is misschien een andere techniek. Zoals met dat 'mollengat' : een typische lokale term voor een gat waar je nauwelijks in kunt want te smal, te eng. Eigenlijk wat zwarte humor.

Maar misschien moet macht gecounterd worden met humor. In een spiegelgevecht haal je het als kleine burger vermoedelijk niet. Anderzijds dan weer: dit is utopisch, vrees ik...

 

 

 

12:15 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hoogbouw, landelijk, eng, humor, macht |  Facebook |

08-10-07

Bevruchten en faciliteren ...

Ik heb al gedacht dat ik meer een facilitator ben dan een organisator. En meer een inspirator dan een leider (sometimes I wish I were...).

'Bevruchtingswerk' is mijn ding. Ik bedoel ermee: verbanden leggen, die tot nieuwe zaken leiden. Ik ben niet de man van grote theorieën, langdurige projecten, al heb ik twintig jaar Amnesty en meer dan vijfiten jaar Pax-Christiwerk achter de rug. Een lange adem heb ik in bepaalde opzichten toch.

 Nee, ik ben eerder - hopelijk - de man die een creatieve  inpuls geeft, waardoor nieuwe dingen gebeuren, waardoor dezelfde dingen anders gebeuren, waardoor dingen in een nieuw licht komen te staan. Daarin steekt vermoedelijk mijn kracht.

Nu, het komt allemaal vanzelf. En het kan al eens diffuus lijken. Ik ben bezig met woorden (voordracht op 26 okt.), met creativiteit, niet enkel met woorden (op 27 okt.), een leesgroep (vanaf begin nov.),  maar ook met vertalingen, correcties, journalistiek. En zodoende kom ik dan mooie citaten tegen, die ik dan zou willen uitgeven, of columns, enz. ...

Tja, leuk op zich. En altijd weer: bevruchtend proberen te werken door samen te brengen en te faciliteren, in de zin van 'faciliteiten creëren'.  

 

 

12:53 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-10-07

'Appels na de oogst'

Inderdaad, de oogst is voorbij. Maar misschien kan een appel- en perengaard in Tiegem toch inspireren...

Ik nodig namelijk uit tot een creatieve halve dag (8-12 uur) op zaterdag 27 oktober, waarbij deelnemers met een koan op weg worden gezet.

1. Eerst om in stilte, wandelenderwijs, te denken, te kijken, geïnspireerd door... jawel, appels, peren, boomgaarden, bomen, bladeren, grond, landschap. Door natuur, zeg maar.  

2.En dan om iets met hun ervaring, hun observatie, hun visie/ kijk, te doen op een creatieve manier. Ik vermeld(de) op de affiche:

schilderen, tekenen, dichtjes, kolder, woordkunst (op papier), collage, assemblages, minimal art, arte povera, recyclage, kleien, knutselen, …

3.Daarna kunnen ze materialen komen 'exposeren' en/of met anderen overleggen - als beide partijen willen - zodat ze nog even anders kijken, denken, handelen.De dag gaat over kijken of breder nog, waarnemen, geïnspireerd worden om een en ander creatief te verwerken en daarna - in alle vrijheid - te delen en/of zich door anderen laten beïnvloeden om nog eens wat anders te proberen...

Duur: vrij (tussen 8 en 12). Bezoekers mogen, mini-bijdrage welkom.

Let wel: het materiaal brengen de deelnemers zelf mee (enkel heel elementaire zaken zijn misschien voorhanden), iedereen brengt het zelf mee. De organisator is vooral facilitator. Bijdrage in de onkosten: €1,50 !

Place to be: Dolage (fruitwinkel, -kwekerij), Bergstraat 9.

Bedenkingen welkom. Schrijftelijk inschrijven: vraag formulier op bij thomask@skynet.be.

 

 

16:56 Gepost door JanG in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tiegem, appels, oogst, dolage, creatief, stilte |  Facebook |